Mimo iż błonnik pokarmowy nie dostarcza wartości odżywczych, stanowi niezbędny element codziennej diety człowieka. Czy wiedziałeś jednak, że występuje w dwóch rodzajach? Dowiedz się na ten temat więcej i włącz wartościowe produkty błonnikowe do jadłospisu.
Czym jest błonnik pokarmowy?
Błonnik jest elementem ścian komórek roślinnych. Ponieważ układ trawienny człowieka nie jest w stanie go rozłożyć, nie dostarcza wartości odżywczych ani kalorii. W jego skład wchodzą m.in. pektyny, śluzy, hemiceluloza, kleje, gumy. To substancje zaliczane do polisacharydów, czyli wielocukrów.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
Choć na ogół używa się po prostu terminu „błonnik pokarmowy”, w rzeczywistości istnieją dwa rodzaje błonnika. Pierwszy jest rozpuszczalny w wodzie i pochodzi z niektórych owoców (np. jabłek, moreli, gruszek), produktów pełnoziarnistych (np. pieczywa, płatków owsianych), roślin strączkowych, warzyw korzeniowych. Drugi błonnik nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Znajduje się w warzywach kapustnych, orzechach i – podobnie jak rozpuszczalny – produktach pełnoziarnistych.
Który błonnik powinien występować w diecie?
O jaki błonnik zatem chodzi w poradach na temat zdrowego odżywiania? O mieszankę rozpuszczalnego z nierozpuszczalnym. Poza pektynami, hemicelulozą, klejami, śluzami i gumami w jego skład wchodzą lignina, celuloza. Dzięki całemu spektrum substancji posiłki bogate w błonnik sprzyjają uczuciu sytości, przyspieszają trawienie, poprawiają perystaltykę jelit, ograniczają wchłanianie tłuszczów, cukru, cholesterolu.
Ile błonnika spożywać?
Zgodnie z zaleceniami WHO dorośli powinni spożywać 27-40 g błonnika i odpowiednio dużo wody – ok. 2 l dziennie. Jeżeli przyjmowanie zalecanej dawki błonnika z pożywienia sprawia trudność, można wspomóc się gotowymi suplementami diety. Dobrze przyswajalny i łatwy do przyjmowania jest np. wyciąg z opuncji.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Pharmavita.pl.
Zdj. Shutterstock